Pieţele financiare detestă nesiguranţa şi de aceea sunt acum în criză. Guvernele ţărilor membre ale zonei euro au făcut o serie de paşi semnificativi în direcţia corectă pentru a soluţiona criza, însă, în mod evident, nu au mers destul de departe pentru a calma pieţele, scrie miliardarul George Soros într-un editorial pe site-ul agenţiei de presă Thomson Reuters.
La reuniunea din 21 iulie autorităţile europene au luat o serie de jumătăţi de măsuri. Au stabilit principiul conform căruia fondul de urgenţă EFSF ar trebui să fie responsabil pentru problemele de solvabilitate, însă nu au sporit capacitatea sa. În acest fel nu a luat naştere o autoritate fiscală credibilă pentru zona euro. Iar noul mecanism nu va funcţiona până în septembrie cel mai devreme. Între timp, furnizarea de lichidităţi de către BCE este singura modalitate prin care se preîntâmpină o prăbuşire a preţului obligaţiunilor emise de mai multe ţări europene.
În mod similar, liderii zonei au extins atribuţiile EFSF în ceea ce priveşte solvabilitatea băncilor, dar nu au transferat supravegherea sectorului bancar de la agenţiile naţionale către un organism european. În plus, au oferit un pachet de susţinere Greciei fără a crea un caz convingător că acesta poate avea succes.
Poate mai îngrijorător, Europa a recunoscut într-un final principiul, de mult timp urmat de FMI, conform căruia ţările incluse în programe de bailout nu ar trebui să fie penalizate la nivelul ratelor dobânzilor, însă principiul nu a fost extins la nivelul ţărilor care nu sunt încă incluse în astfel de programe. Drept rezultat, Spania şi Italia au fost nevoite să plătească mult mai mult pe finanţare. Astfel, acestea ar avea dreptul de a se retrage din pachetul pentru Grecia. Recunoscând această posibilitate, pieţele financiare au majorat prima de risc pentru obligaţiunile spaniole şi italiene.
Situaţia devine