De mâine, timp de o săptămână tulcenii din municipiu, dar şi din Babadag, Sulina, Sarichioi, Mahmudia, Periprava, Carcaliu vor avea ocazia să vadă pe marele ecran filme ruseşti din perioada Uniunii Sovietice şi nu numai.
Festivalul „Kino+“ este prima manifestare cineculturală de amploare de după 1989 care continuă tradiția promovării filmului rus la nivel național în România.
În timp ce publicul larg este atras mai mult de filmul hollywoodian, Kino+ vrea să le arate românilor mentalitatea unui popor din imediata apropiere geografică ce și-a pus amprenta pe harta politică, economică și culturală a lumii.
„Caravanele filmului rus din perioada comunistă au fost o experiență pozitivă pentru cei mai mulți, întrucât calitatea estetică a artei cinematografice sovietice a ajutat la depășirea dificultăților cotidiene, a redus excesul de informații ideologice și oboseala emoțională“, spune Iuliana Timofte, profesor de limba rusă de la Universitatea din Bucureşti.
Program:
Filmele ce vor rula la Tulcea reprezintă premiere pentru sălile cinematografice din România, iar accesul va fi liber. La Tulcea, Sulina, Sarichioi, Mahmudia, Periprava, Carcaliu filmulul serii începe la 21.00, iar la Babadag la ora 19.00.
Marţi: „Italianul“ (2005), dramă, regia Andrei Kravciuk. O familie fără copii din Italia sosește la un orfelinat din provincie pentru a înfia un copil din Rusia. Vania, un băiețel de 6 ani, este pe placul oaspeților, asfel că ceilați copii îl poreclesc “italianul”.
Miercuri: „Oamenii jazz-ului“ (1983), comedie muzicală, regizor Karen Șahnazarov. Rusia Sovietică. Anii ‘20. Perioada Noii Politici Economice. Studentul Kostea Ivanov este foarte interesat de un nou gen muzical – jazz. Din această cauză, este exmatriculat de la școală.
Joi: „Asasinul țarului“ (1991), dramă, film istoric, regia Karen Șahnazarov. În noaptea
dinsp