Profilul donatorului de sânge a evoluat de la cel interesat doar de tichetele de masă la cel care vrea să salveze vieţi. Cel puţin aşa susţine şefa Centrului de Transfuzii de la Galaţi, medicul Camelia Stoichicescu. Sursa: OCTAVIAN COCOLOŞ
La Galaţi, numărul donatorilor din clasa de jos a ajuns să fie depăşit de cel al intelectualilor şi al persoanelor din clasa de mijloc care donează sânge pentru a-şi salva rudele sau prietenii.
Centrul din Galaţi se situează printre primele cinci centre de transfuzii din ţară, în ceea ce priveşte dotările. "Putem recolta nu doar sângele ca atare, ci avem şi un dispozitiv care ne permite să apelăm la procedeul numit citafereză: sângele donatorului circulă prin dispozitiv, dar se recoltează doar componentele numite trombocite. Este un produs preferat de spitale”, a declarat pentru Agerpres Camelia Stoichicescu.
De la începutul acestui an, 9.100 de persoane au donat sânge la Centrul de Transfuzii Galaţi. Cei mai mulţi sunt intelectuali şi persoane din clasa de mijloc.
„În 2010, am avut circa 18.000 de donatori. Până în acest moment, în 2011, au venit 9.100, dintre care 2.145 doar în luna iulie. Per total, avem o medie de 1.500 de donatori pe lună. Numărul variază în funcţie de anotimp. Spre exemplu, acum sunt mulţi plecaţi la ţară sau în concedii", a mai spus Camelia Stoichicescu.