Când se vorbeşte de o sărbătoare la sate, oricine se gândeşte la celebrele zile de comune, care de cele mai multe ori sunt nişte bâlciuri kitschoase, pe care primarii cheltuie căruţe de bani.
Vrând să demonstreze că şi în satele din Bihor se pot ţine sărbători frumoase, ba chiar cu folos pentru oamenii din zonă, Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă, custodele sitului Natura 2000 - Munţii Pădurea Craiului, a provocat primarii din zonă să se implice în organizarea unei noi sărbători: Zilele Pădurii Craiului, festival proiectat să se desfăşoare anual în altă comună din areal, şi în care să se promoveze orice producător local care înţelege că dezvoltarea economică nu trebuie să însemne neapărat şi distrugerea naturii.
Festivalul naturii
În weekend-ul 20-21 august, comuna Roşia se va umple de veselie. Asta pentru că e prima gazdă a Zilelor Pădurii Craiului, iar pe pajiştea de la intrarea în comună se vor aduna o mulţime de producători locali care vor etala tot ce ştiu ei să facă, fie că e vorba despre de-ale gurii sau de produse meşteşugăreşti. Evenimentul a fost gândit de Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (CAPDD) şi de primarii din Aleşd, Beiuş şi 20 de comune aflate în perimetrul sitului Natura 2000 - Munţii Pădurea Craiului, aflat în custodia CAPDD.
"În primul rând, sărbătoarea e dedicată armoniei dintre om şi natură", spune preşedintele Centrului, Viorel Lascu, precizând că edilii vor să demonstreze oamenilor că a locui într-un areal natural protejat nu înseamnă doar îngrădiri. "Ariile naturale de valoare europeană, cum e şi aceasta, încurajează dezvoltarea, dar într-un mod durabil, care să nu distrugă natura", spune Lascu. Pentru organizarea sărbătorii, CAPDD a obţinut o finanţare de la Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România, în cadrul programului "Spaţii Verzi", componenta Arii Naturale Protejate 2011.