Una dintre cele mai volatile perioade din istoria Wall Street-ului a început cu pierderea de către Statele Unite a ratingului de credit AAA şi s-a încheiat cu temeri privitoare la izbucnirea unei noi recesiuni. Pe parcursul perioadei, oscilaţiile puternice ale pieţelor financiare s-au aflat în centrul atenţiei întregii lumi. Chiar şi profesioniştii de pe pieţe căutau răspunsuri cu înfrigurare. Mulţi vindeau, în timp ce mulţi cumpărau cât de rapid puteau.
Vineri, 5 august, seara:
Waterbury Center, Vermont
Karissa McDonough, analist-şef pe obligaţiuni în cadrul People's United Bank din Connecticut, îşi deschide laptopul pentru a-şi verifica e-mailul. Un titlu dintr-un news alert îi sare imediat în ochi: "Ratingul SUA, retrogradat de S&P".
Rămâne încremenită, nevenindu-i să creadă. Ea analizase toată viaţa datoriile companiilor şi guvernelor. Această ştire era ireală. Astfel de lucruri se întâmplau în alte ţări, nu aici.
"Ne-au retrogradat", îi spune ea soţului.
"Care noi?"
"Statele Unite", exclamă McDonough.
Sâmbătă, 6 august, după-amiază:
Pasadena, California
Stephen Walsh, director de investiţii în cadrul Western Asset, aşteptase e-mailul toată ziua. "Cum credeţi că vor reacţiona pieţele luni?", îl întreba un oficial îngrijorat de la Trezoreria americană.
Oficialul din Washington dorea să cunoască părerea lui Walsh. "Cred că investitorii înţeleg că nu e mare lucru", i-a spus acesta oficialului. Acelaşi lucru îl spusese toată ziua colegilor, reprezentanţilor fondurilor de hedging şi băncilor de investiţii care îi solicitaseră sfatul.
Când a încheiat convorbirea cu un astfel de reprezentant, soţia sa s-a întors către el întrebându-l: "Şi dacă greşeşti?". "Asta este extraordinar în legătură cu Wall Street-ul. Vom şti luni dimineaţă dacă sunt un geniu sau un idiot", a răspuns Walsh.
Duminc