Lunar, ghişeele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Slatina sunt sub asediul clienţilor provenind din rândul persoanelor vârstei a treia. Acest lucru se întâmplă deoarece instituţia oferă bani în condiţii speciale pensionarilor sau celor aflaţi la un pas de a ieşi din câmpul muncii.
Dacă în prima jumătate a fiecărei luni este linişte de mormânt în sediul închiriat într-un bloc din centrul oraşului, lucrurile se schimbă radical după 15 ale lunii. Plata pensiilor în această perioadă face ca ghişeele CARP să se afle practic sub asediul pensionarilor.
Scena se repetă aproape lună de lună, cu o diferenţă: solicitările sunt mult mai numeroase din partea “clienţilor” în perioada de mijloc a anului, respectiv în timpul lunilor aprilie-octombrie. Banii pe care pensionarii îi cer de la “bancă” merg cu preponderenţă spre refinanţarea unor rate mai scumpe la băncile comerciale, dobânzile dintre cele două tipuri de instituţii financiare fiind uşor în favoarea CARP-ului vârstei a treia datorită statutului său special. Pensionarii preferă însă instituţia amintită deoarece nu li se cer documente în plus, băncile fiind mult mai “meticuloase” în cazul acestui tip de clienţi.
“Avem în jur de 6.000 de persoane cotizante înscrise pe listele CARP Slatina. Contribuţiile sunt folosite numai în sistem intern, adică noi nu acordăm bani decât pensionarilor din judeţ şi salariaţilor aflaţi în pragul pensionării. Avem multe cereri în această perioadă, majoritatea fiind pentru refinanţarea unor credite cu rate şi dobânzi mari la băncile obişnuite. În plus, avem şi noi limitările noastre, adică nu putem da sume care să depăşească 3.000 de lei. Din această toamnă este posibil ca pragul să fie ridicat la 4.000 de lei”, a declarat Aurelian Iliuca, preşedinte CARP Slatina.
Cei care vor să se înscrie au nevoie de o copie după actul de identitate şi cuponul de pensi