Sub presiunea măsurilor de austeritate, care sufocă consumul, şi a reducerii cererii pentru exporturi, motoarele economice europene şi-au pierdut din forţă în al doilea trimestru, cu economiile Germaniei şi Franţei aproape stagnând şi creşteri slabe în alte state, scrie presa străină.
Economia Germaniei, cea mai mare din Europa, a avansat cu doar 0,1% în al doilea trimestru comparativ cu primele trei luni ale anului, potrivit datelor provizorii oficiale. În primul trimestru, Produsul Intern Brut a crescut cu 1,3%, după calculele revizuite ale biroului de statistică german, care anterior a estimat un avans de 1,5%, potrivit BBC News.
Deşi exporturile au crescut, un avans accentuat al importurilor "a avut un efect negativ asupra economiei" germane, spune biroul de statistică. Reducerea cheltuielilor gospodăriilor a frânat, de asemenea, creşterea economică.
"Nici Germania nu poate evita încetinirea globală. Nu ne putem aştepta la mai mult de stagnare acum pentru zona euro", spune Joerg Lueschow, analist la banca germană West LB.
Economiile mari cresc greu
Economia franceză, a doua ca mărime din zona euro, a stagnat în perioada aprilie-iunie. De asemenea, creşterea PIB-ului Spaniei a încetinit la 0,2%, de la 0,3% în primul trimestru.
Având în vedere perspectiva economică slabă nu numai din Europa, noul şef al FMI Christine Lagarde a cerut liderilor lumii să suplimenteze cu măsuri de stimulare a creşterii pe termen scurt planurile de înăsprire a politicilor fiscale pe care sunt forţaţi să le implementeze la presiunea pieţelor.
"Călcarea frânei prea devreme va afecta economia şi va înrăutăţi perspectivele privind locurile de muncă", a spus Lagarde.
Germania, Franţa şi Banca Centrală Europeană pun presiuni pe statele periferice ale zonei euro să implementeze măsuri mai dure de austeritate pe