În iulie 2011, preţurile alimentelor la nivel mondial s-au menţinut la un nivel semnificativ mai ridicat decât cel înregistrat în aceeaşi lună a anului trecut, potrivit unui indice al Băncii Mondiale, scrie Hurriyet.
Indicele preţului alimentelor a avansat cu 33% în ultimul an, iar preţurile pe perioada aprilie-iulie 2011 au scăzut uşor de la vârful atins în februarie, deşi acestea se menţin în apropiere de valorile maxime din 2008.
Preţurile sunt în continuare volatile pentru anumite materii prime, cum ar fi orezul, porumbul şi grâul, iar preţurile alimentelor continuă să înregistreze fluctuaţii mari, se arată în raportul Băncii Mondiale.
În decurs de 12 luni până în iunie 2011, preţurile porumbului au înregistrat variaţii anuale mari, de la creşteri de peste 100% în regiunea Kampala din Uganda şi Kigali din Rwanda la scăderi de 19% în Port-au-Prince din Haiti şi Mexico City, potrivit raportului Băncii Mondiale.
De asemenea, raportul indică o creştere semnificativă a preţurilor la grâu în ultimul an în anumite ţări, cum ar fi Etiopia, cu 86%, şi Kîrgîzstan cu 81%.
Perspectivele legate de stocurile totale de alimente s-au îmbunătăţit din luna aprilie a acestui an, se arată în raport, însă anumite surse de nesiguranţă persistă.
"La nivel mondial, stocurile rămân alarmant de scăzute. De exemplu, în cazul porumbului raportul stocuri - grad de utilizare se situează în prezent la 13%, cel mai scăzut nivel înregistrat de la începutul anilor '70. La aceste niveluri scăzute ale stocurilor, chiar şi unele scăderi minore de randamente ar putea avea efecte amplificate asupra preţurilor", se arată în raportul Băncii Mondiale.
În iulie 2011, preţurile alimentelor la nivel mondial s-au menţinut la un nivel semnificativ mai ridicat decât cel înregistrat în aceeaşi lună a anului trecut, potrivit unui indice al Băncii Mondiale, scrie Hur