Cota de piaţă a Windows, sistemul de operare care aduce anual Microsoft aproximativ un sfert din venituri, a coborât în acest an la cel mai mic nivel din ultimele două decenii, iar viitorul platformei pare în acest moment sumbru, potrivit unei analize a cotidianului american The Wall Street Journal, care se întreabă cum va face faţă gigantul software unei lumi în care telefoanele mobile şi tabletele pot face aproape aceleaşi operaţiuni pe care nu de mult doar PC-urile le puteau realiza.
Sistemul de operare Windows a generat 19 miliarde de dolari venituri în ultimul an fiscal şi a produs 12,3 miliarde profit - aproape o jumătate din profitul Microsoft, compania condusă de Steve Balmer (foto). Cu toate acestea, veniturile Windows au scăzut în fiecare din ultimele două trimestre.
Între timp vânzările de smartphone-uri care rulează platforma Google Android şi iPhone-urile de la Apple au crescut în acest an, iar cererea pentru tabletele iPad de la Apple "mănâncă" din vânzările de laptop-uri, dispozitive pe care în mare parte rulează Windowsul. Potrivit mai multor analişti, cota Windows pe piaţa PC din trimestrul trecut a înregistrat cel mai scăzut nivel din ultimele două decenii.
Microsoft se bazează pe următoarea versiune de Windows, numită Windows 8, pentru a reporni creşterea vânzărilor, dar sistemul de operare pe care Microsoft l-a reproiectat pentru a rula mai bine pe computerele cu touch-screen nu va fi lansat mai devreme de toamna anului 2012.
Roger McNamee, investitor la fondul de investiţii Elevation Partners a declarat că este "prea târziu pentru a reînvia Windows-ul" având în vedere schimbările ireversibile pe care tabletele precum iPad-ul sau smartphone-urile le-au făcut.
"Am trecut de punctul în care Windows putea reveni la gloria de altă dată", a mai declarat McNamee.
Dispozitivele mobile au mai contribuit, de asemenea, şi