Aglomeraţia piscinelor, spaţiul închis din avioane şi agitaţia pregătirilor de vacanţă sunt printre factorii favorizanţi ai răcelilor din perioada caldă. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Chiar dacă vremea este caldă, riscul de a răci nu este exclus în totalitate. Există aproximativ 200 de tipuri de virusuri care, instalate într-un mediu favorabil, produc răceală. Răceala comună e cauzată de o infecţie virală a nasului şi a gâtului.
"Pe timpul verii, aceasta apare de cele mai multe ori prin asocierea unui factor infecţios cu o serie de factori favorizanţi", explică Călin Ciubotaru, medic de familie.
Destinaţii noi, virusuri noi
Factorul infecţios este reprezentat de transmiterea virusului de la o persoană infectată, fie într- un mediu umed (piscine sau bazine de înot), fie în medii închise aglomerate (autobuze, săli de cinema). Atunci când călătorim riscul de a răci creşte. Spaţiul închis al unui avion este, conform cercetătorilor britanici, mediul ideal de transmitere a răcelii de la pasagerii deja infectaţi către cei sănătoşi.
În plus, atunci când ajugem într-o ţară străină, suntem expuşi la virusuri noi, diferite de cele de acasă, la care am căpătat deja imunitate.
Cum răcim de la aerul condiţionat
Factorii favorizanţi sunt cei care creează un mediu propice pentru dezvoltarea virusului ce produce răceala. Printre aceştia se numără băuturile sau alimentele foarte reci, aerul condiţionat, stresul sau îmbrăcămintea neadecvată. Căile nazale sunt căptuşite la interior cu un strat subţire de mucoasă, care le protejează de infecţii. Aerul conditionat extrage umezeala din aer şi poate determina uscarea mucoasei protectoare, expunând astfel nasul la infecţii. În plus, aerul rece ajută virusurile să se stabilească în căile nazale, întrucât acestea se reproduc mai uşor într-un mediu rece.
Orice form