Muzeograf al Secţiei Etnografie a Muzeului Judeţean Olt, Claudia Balaş şi-a transformat meseria într-o misiune: aceea de a-i ajuta pe tineri să descopere ce comoară au moştenit din bătrâni.
Nepoata unui muzeograf respectat în judeţ, Claudia Balaş a stabilit de mică un contact solid cu tot ce înseamnă istoria judeţului, de vestigiile în care stăteau încifrate pagini din trecut, de tradiţii care dăinuiau de secole. „Am crescut practic în curtea acestui muzeu. Veneam de la vârsta de cinci ani aproape zilnic la mătuşa mea Elena Deleanu şi aceasta a cotat foarte mult în decizia de a urma o carieră în acest domeniu.”, povesteşte ea.
Absolventă a Facultăţii de Istorie din Craiova, lucrează de 13 ani la Muzeul Judeţean Olt, unde s-a ocupat un deceniu de conservarea obiectelor de patrimoniu. În prezent este singurul angajat al Secţiei de Etnografie şi luptă să promoveze arta populară şi să conştientizeze tinerii de adevărata ei valoare. „Că etnografia este importantă pentru societate, este puţin spus. Nu cred că i se poate da o valoare materială pe măsura importanţei. Ţine de cultură, de tradiţie, de sensibilitatea poporului nostru transpusă în orice piesă care face parte din tezaurul artei populare. Au valoare documentară, istorică, sunt reprezentative pentru arta populară din judeţ”, spune ea.
Click pe foto pentru GALERIE
Colecţia pe care încearcă s-o scoată la lumină cât mai mult şi să nu fie păstrată doar ca patrimoniu într-un depozit cuprinde piese foarte vechi, unele de circa 200 de ani- port popular, ţesături, textile, ceramică, arhitectură ţărănească, meşteşuguri, religioase. În spatele celor mai multe stă truda unor meşteşugari anonimi, însă sunt şi lucrări cu autori cunoscuţi în ţară şi străinătate: Grigore Ciungulescu şi Teodora Truşcă- faimoşi pentru ceramica de Oboga sau Tudor Diaconeasa- un veritabil maestru al încondeierii ouă