Municipiul se va putea mândri, la finalul unei investiţii europene, cu cea mai modernă staţie de epurare din ţară. Apa evacuată va corespunde normelor UE, iar noua staţie este una nepoluantă.
Reprezentanţii Organismului Intermediar pentru Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu Craiova pentru Regiunea 4 Sud-Vest, împreună cu cei ai Companiei de Apă Olt (CAO) şi cu jurnaliştii au vizita vineri şantierul staţiei de epurare de la Slatina. Municipiul se va putea mândri, la finalul investiţiei cu cea mai modernă staţie de epurare din ţară. „Este cea mai mare investiţie, se ridică la aproximativ 15 milioane euro din totalul de aproximativ 73 milioane de euro la cât se ridică fondurile europene nerambursabile alocate CAO Olt pentru cele cinci oraşe: Slatina, Drăgăneşti-Olt, Scorniceşti, Potcoava şi Piatra-Olt. Staţia de epurare va fi modernizată, practic se va introduce şi o treaptă terţiară, care la vechea staţie nu a fost prevăzută. Înseamnă că nu mai poluăm, că nu mai depăşim limitatori impuşi de normele europene, şi ca atare este un bine pentru noi, comunitatea din Slatina dar şi pentru întreaga planetă. Apa evacută din staţia de epurare va corespunde normelor europene“, a spus Florea Raţă, directorul sediului secundar Slatina al CAO Olt.
CLICK pe foto pentru GALERIE
Se estimează că lucrările, realizate de firma germană Hochtief Solutions AG vor fi finalizate până la sfârşitul anului 2013. Sunt în lucru clădirea administrativă, desnisipatoarele, declantorul primar, bazinul de aerare şi fermentatoarele împreună cu clădirea tehnică. La nivel naţional, au fost demarate investiţii asemănătoare în cinci judeţe, lucrarea de la Slatina fiind cea mai avansată.
Potrivit administratorului public Minel Prina, şocul puternic generat de mărirea tarifului la apă a fost deja suportat de către populaţie. Spre exemplu, costul unui metru cub de apă