Fostul premier Adrian Năstase explică de ce l-a perceput lumea ca pe un intelectual arogant, distant. Mai vorbeşte şi despre greşelile de strategie din 2004, dar şi despre Traian Băsescu.
Aţi contribuit şi dumneavoastră, trebuie s-o recunoaştem, la percepţia aceasta a intelectualului arogant, distant şi al celui apropiat de popor... mă refer la momentul 2004.
Adrian Năstase: Eu îmi asum unele lucruri. Nu ştiu dacă au fost greşite sau nu. Aici discutăm despre felul în care gândim despre un lider. Un lider este cel care merge în piaţă să dea mâna cu oamenii, sau stă într-un birou, încercând să rezolve problemele celor din piaţă.
Urmăriţi ediţia „La Masa Adevărului”, la care a fost invitat Adrian Năstase, pe adevarultv.net. Realizator George Rădulescu
Dar ştiţi foarte bine că cei din piaţă au altă percepţie asupra lucrurilor...
„Ştiu foarte bine şi am plătit pentru asta. Aşa am gândit atunci. Probabil că am greşit. Probabil că, dacă mergeam mai mult între oameni, aveam mai multe întâlniri, poate că rezolvam mai puţine probleme de natura celor care mie mi s-au părut importante: eliminarea vizelor, rezolvarea problemelor macroeconomice. Le luăm pe rând, n-am făcut compromisuri. Pentru asta însă, în loc să merg în piaţă, să fac diverse alte lucruri, să mă întâlnesc cu ziarişti... probabil că trebuia să fac lucrul ăsta... ”
Poate au fost şi greşeli de strategie...
„Fără îndoială. Dar eu am preferat să fac lucrurile astea. Şi lucrurile astea s-au întâmplat. Oamenii, poate că unii dintre ei, au considerat că ar fi fost nevoie de un profil mai deschis, de un model mai deschis. Acum, privind înapoi lucrurile, îmi dau seama că am greşit mergând doar pe acest gen de abordare.”
Despre Traian Băsescu:
„Până la urmă, oamenii, la început, l-au admirat pentru că ştia să bea şi să dea cu palma în pod