Pentru ca zona euro să poată supravieţui ar putea fi necesară o restrângere a acesteia, scrie Bloomberg.
În condiţiile în care criza datoriilor se apropie de al treilea an, iar eforturile de susţinere financiară nu par să aibă succes, o serie de economişti susţin că pentru ca zona euro să supravieţuiască unii membri ai acesteia vor fi nevoiţi să o părăsească.
Rezultatul ar fi ceea ce Mohamed El-Erian, CEO al PIMCO - cel mai mare fond de investiţii în obligaţiuni din lume, zugrăveşte imaginea "unei zone euro mai mici, dar mult mai bine integrate şi mai puternică din punct de vedere financiar". Deşi lideri cum ar fi cancelarul german Angela Merkel resping această opţiune, El-Erian a declarat că aceştia ar putea-o îmbrăţişa în defavoarea uniunii fiscale necesare asigurării integrităţii uniunii monetare.
"Am fost avertizaţi de către strategii europeni să nu subestimăm niciodată angajamentul lor faţă de uniunea economică şi monetară, însă acest lucru poate fi de asemenea interpretat în sensul că aceştia ar putea alege calitatea în defavoarea cantităţii", a declarat Stephen Jean, din cadrul SLJ Macro Partners LLP.
Martin Feldstein, profesor în cadrul universităţii Harvard, avertiza că moneda unică ar putea întâmpina dificultăţi pentru că economii divergente nu pot avea loc sub acelaşi acoperiş monetar. Orice exit ar putea avea loc pe baza unei înţelegeri mutuale, apreciază Feldstein.
Joachim Fels, economist-şef al Morgan Stanley, scria la începutul crizei că Germania ar putea trage concluzia că ar fi mai bine cu o uniune monetară mai mică, dar mai puternică. Paul Krugman, laureat al Premiului Nobel, a declarat recent că există peste 50% şanse ca Grecia să părăsească zona euro şi 10% şanse ca Italia să facă la fel.
Diferenţele dintre ritmurile de creştere ale economiilor şi probabilitatea ca ţările să se dovedească reticente în a