Măsurile de austeritate adoptate de Italia, de care BCE condiţionează achiziţia de obligaţiuni pentru a-i facilita accesul la finanţare, ar putea avea consecinţe negative, sufocând creşterea economică necesară reducerii datoriei, a doua ca mărime din Europa, scrie Bloomberg.
Guvernul premierului Silvio Berlusconi a aprobat reduceri în valoare de 45,5 miliarde de euro pe 12 august, al doilea pachet de austeritate al ţării într-o lună, pentru a echilibra bugetul până în 2013 şi a convinge investitorii că Italia îşi poate diminua datoria uriaşă, echivalentă cu 120% din PIB.
Succesul pachetului de austeritate implementat de Italia, aşteptat să includă măsuri structurale de liberalizare a pieţelor muncii şi serviciilor, depinde de înregistrarea unei creşteri economice în linie cu estimările lui Berlusconi. Acest lucru pare tot mai puţin probabil să se întâmple pe fondul scăderii puternice a pieţelor de acţiuni şi în condiţiile în care economiştii îşi revizuiesc în jos estimările de creştere.
Guvernul italian se aşteaptă la o rată de creştere economică de 1,3% anul viitor şi de 1,5% în 2013, potrivit celor mai recente estimări, din luna mai.
Mulţi economişti nu sunt de acord însă cu aceste estimări. Giada Giani, economist în cadrul Citigroup, apreciază că rata de creştere a PIB "ar putea încetini la aproape zero în 2012 şi 2013". Banca Morgan Stanley se aşteaptă ca planurile de austeritate, dublate de încetinirea cererii la nivel mondial şi înăsprirea condiţiilor de creditare, să genereze "recesiune anul viitor" în Italia.
Atât S&P, cât şi Moody's Investors Service au avertizat că perspectivele fragile de creştere ale Italiei vor face dificilă reducerea unei datorii de 1.900 miliarde de euro. Rata de creştere a celei de-a treia mari economii a regiunii s-a situat sub media regiunii euro în fiecare an începând cu 1995.