Petrom, Orange, Romgaz, Vodafone şi Transgaz sunt companiile româneşti care au obţinut anul trecut cele mai mari profituri. Câştigul lor însumat se apropie de pragul de un miliard de euro. Trei dintre primele cinci cele mai rentabile companii activează în domeniul petrolului şi gazelor. Două dintre ele sunt deţinute de stat, iar managerii lor sunt susţinuţi politic.
Primele cinci companii româneşti în funcţie de profitul obţinut anul trecut - Petrom, Orange România, Romgaz, Vodafone România şi Transgaz - au câştigat, împreună, 4,1 miliarde de lei. Valoarea indicatorului este în scădere cu 5% faţă de anul precedent, semn că mediul de afaceri din România a continuat să simtă povara crizei. Totuşi, profiturile obţinute de aceste companii, în condiţiile în care economia ţării a avut un recul de 1,3% în 2010, sunt de apreciat.
Cine sunt oamenii care stau la pupitrul de comandă al acestor coloşi? Unii dintre ei sunt cunoscuţi, cum este cazul Marianei Gheorghe, care conduce Petrom din 2006. Alţii sunt noi, de exemplu şefii de la Orange şi Vodafone. În ceea ce priveşte Romgaz şi Transgaz, fiind companii de stat, managerii sunt susţinuţi politic de partidele de la guvernare, aşa cum deja ne-am obişnuit de 20 de ani. Cei cinci sunt şefi peste 41.807 angajaţi.
1. Mariana Gheorghe, Petrom (Profit 2010: 1,7 mld. lei )
Prima companie din acest clasament este condusă de o femeie. Mariana Gheorghe (55 de ani) a preluat conducerea companiei în vara anului 2006, după ce, anterior, a fost reprezentanta Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare în Consiliul de Administraţie al Petrom.
Este interesant faptul că o doamnă poate dirija o companie petrolieră de asemenea anvergură, dar dilema se risipeşte după o simplă strângere de mână, extrem de fermă. Mariana Gheorghe este căsătorită, are un fiu şi este absolventă a trei facultăţi: Relaţii Internaţio