Terenul pe care se află amplasat observatorul face obiectul unui controversat proces de retrocedare. Obiectivul, construit pe strada Ionaşcu, în curtea casei Deleanu, aparţine muzeului şi nu mai este funcţional de peste un sfert de secol.
Timp de zece ani slătinenii au putut admira bolta cerească de la unul dintre puţinele observatoare astronomice din ţară. Obiectivul a fost construit în 1975 de către Comitetul pentru Cultură şi Educaţie Socialistă al judeţului şi dat în administrare Muzeului de Etnografie şi Folcor Olt. A fost ridicat în curtea muzeului, pe strada Ionaşcu, şi a devenit punct de atracţie nocturnă pentru slătinenii de toate vârstele. „A fost dotat cu o lunetă astronomică neperformantă, ce-i drept, dar cu valoare istorică şi memorială. Obiectul ce este inclus în patrimoniul muzeului a aparţinut marelui astronom român Nicolae Coculescu şi a provenit de la conacul acestuia de la Constantineşti, Scorniceşti. Veneau tinerii seara, iar un angajat al muzeului, pasionat de astronomie, le arăta constelaţiile”, îşi aminteşte Aura Grosu, şefa Secţiei de Istorie a Muzeului Judeţean Olt.
Observatorul, ce a avut din construcţie o defecţiune la cupolă, în sensul că nu se rotea, a funcţionat zece ani, până ce luneta s-a defectat. „Nu este un capăt de ţară să-l refaci şi chiar să fie prevăzut un sistem pentru rotirea cupolei. Important este să se vrea acest lucru. Am putea amplasa acolo şi luneta veche, pentru ca vizitatorii să vadă cum arăta o lunetă la începutul secolului XIX”, este de părere doctorul în istorie.
CLICK pe poze pentru FOTOGALERIE observator
Probleme cu terenul
Terenul pe care a fost construit observatorul face în prezent obiectul unei retrocedări controversate. Acesta, împreună cu imobilul în care a funcţionat din 1969 până în 2005 muzeul judeţean de etnografie au ajuns în proprietatea lui Corneliu Parasc