Calciul, potasiul, fibrele, magneziul, vitaminele A, C şi E riscă să nu se acumuleze în cantităţi suficiente, inclusiv la cei atenţi la dietă. Medicii explică ce trebuie să consumaţi ca să nu aveţi carenţe. Sursa: SHUTTERSTOCK
Chiar dacă ne străduim să avem o dietă echilibrată, există posibilitatea ca din alimentele pe care le consumăm zilnic să lipsească o serie de nutrienţi esenţiali. Aceştia sunt împărţiţi în trei mari clase: proteinele, lipidele şi glucidele, vitaminele şi sărurile minerale.
"Dieta noastră zilnică ar trebui să conţină 15% proteine, 55-60% glucide şi 25-30% lipide. Tendinţa de a tăia mai ales de la lipide este greşită", atenţionează nutriţionistul Corina Zugravu. Principalii nutrienţi din care riscăm să nu acumulăm cantităţi suficiente sunt: calciul, potasiul, fibrele, magneziul, vitaminele A, C şi E.
Calciul şi potasiul menţin ritmul cardiac
Pe lângă faptul că ajută la întărirea oaselor şi a dinţilor, calciul (alături de fosfor şi potasiu) contribuie la menţinerea ritmului inimii şi la funcţionarea muşchilor. Adulţii care au sub 50 de ani au nevoie de 1 gram de calciu pe zi, iar cei care au depăşit această vârstă ar trebui să acumuleze 1,2 grame pe zi, susţin specialiştii portalului medical WebMD.com. Principala sursă a acestui nutrient este reprezentată de produsele lactate.
Pe locul al doilea se situează legumele şi fructele. "Deşi conţin mult calciu, acesta se absoarbe în cantităţi reduse din fructe", precizează medicul nutriţionist Corina Zugravu.
Potasiul joacă un rol important în menţinerea tensiunii arteriale în limite normale, dar şi a funcţiei nervoase şi musculare. Adulţii ar trebui să acumuleze 4,7 grame de potasiu zilnic. "El există în majoritatea legumelor şi fructelor, dar şi în muşchiul din carne", mai spune nutriţionistul.
Fibrele, esenţiale în dietele de slăbit
"Fibrele sunt