Viaţa în lumea virtuală a devenit pentru unii o meserie, iar pentru alţii, un hobby care le ocupă o mare parte a zilei. Problemele lor sunt mai reale decât par. Enervează, provoacă haos, postează filosofii sau nasc anchete penale. Forumiştii rezistă, iar forumurile nu mor, ba chiar se extind.
Înainte de a exista reţelele de socializare şi epoca blogurilor, forumurile de discuţii au fost primul mare fenomen care a marcat comunicarea pe internet. Într-un timp foarte scurt, ele au capitalizat un număr mare de utilizatori, iar temele de discuţie s-au diversificat.
Primul forum din România a fost deschis în 1999 de realizatorii revistei de calculatoare „Computer Games", iar după 12 ani are aproape 280.000 de utilizatori. Astfel au apărut forumiştii de meserie, oameni pentru care internetul este a doua casă, un spaţiu de discuţie liber, în care se trece peste limitările sociale. Totul cu măsură, însă.
Silviu Gheorghe, 34 de ani, este cunoscut pentru numele de utilizator de pe forumul „Computer Games", Assasin. În realitate, supranumele de Assasin nu se aplică. Comunicativ şi jovial, Silviu îşi aminteşte bine începuturile comunicării pe forumurile din România. „La început forumul avea vreo o sută de membri. A fost primul din România.
Majoritatea utilizatorilor erau de la revistele de jocuri ce apăreau atunci, «Computer Games» şi «Game Over»", spune forumistul. Să postezi pe forum necesita un anumit efort din punct de vedere al timpului disponibil, iar comunitatea aceea era una de elită. Începutul lui Silviu în lumea calculatoarelor s-a produs cu mult înainte de momentul „Computer Games": în 1988 a avut primul contact cu computerul. Mai târziu, a decis să facă Facultatea de Drept. Cu toate acestea, a ajuns să câştige bani din ceea ce scria pentru „Computer Games" şi din participarea pe forum. „Viaţa m-a aruncat în zona asta cu calculatoarele. La penu