Noul an şcolar bate la uşă, iar pregătirea unităţilor de învăţământ lasă de dorit. Cele mai importante probleme cu care se confruntă şcolile au reprezentat ieri tema şedinţei de Dialog social organizată la Prefectura Olt.
“80% din unităţile şcolare au primit materiale sau bani pentru lucrări de igienizare, restul urmând să le suporte din surse proprii sau sponsorizări. În general, unităţile s-au mobilizat, iar până la începutul anului şcolar vor fi gata”, spune Geanina Pârvu, inspector şcolar general în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt.
Direcţia de Sănătate Publică Olt a tras un semnal de alarmă asupra condiţiilor minime pe care trebuie să le îndeplinească unităţile astfel încât sănătatea preşcolarilor şi elevilor să nu fie pusă în pericol, atrăgând atenţia asupra necolaborării pe plan local dintre primării şi directorii de şcoli. “Din cele 639 de unităţi de învăţământ din judeţ, au obţinut autorizaţie sanitară doar 389. Mai grav este că 83 de unităţi nici măcar nu au solicitat. Cele mai multe deficienţe sunt legate de apă. 90 de unităţi nu au surse. În multe comune, WC-urile nu au nici măcar uşi. Ca să se prevină hepatita A sau alte boli, consiliile locale ar putea să instaleze rezervoare ca pe vremuri, până la realizarea reţelei de apă în comună, care să asigure minimum 3 - 4l/elev/tură pentru spălatul mâinilor înainte de servirea gustării şi după folosirea grupurilor sanitare. Am constatat că la 34 de şcoli apa este necorespunzătoare din punct de evdere bacteriologic. Nici directorul de şcoală, nici primarul, nu se implică să dezinfecteze apa. Este vorba de sănătatea copiilor noştri! Avem clădiri cu faţade, tavane, pereţi interiori sau acoperişuri deteriorate, mobilier şcolar degradat sau neadaptat ca dimensiuni la vârsta elevilor, iluminat necorespunzător, până şi gardul lipseşte în unele localităţi. Edilii au făcut gard în faţa primăriilor, i