Cea de-a şaptea zi a Festivalului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară a fost dedicată Moldovei şi s-a lăsat cu \"Patul lui Procust\".
Sarmale fierte în vin, ardei copţi, de asemenea stinşi în vin, saramură de crap şi ciulama de ciuperci, aşa au arătat auspiciile culinare sub care a început cea de-a şaptea zi a Festivalului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară (18-27 august), dedicată Moldovei.
Bucatele au fost preparate în bucătăria lui Mircea Dinescu de la Portul Cultural Cetate, locaţie în care se desfăşoară festivalul, ajuns la cea de-a doua ediţie.
Primenire de imagine
Invitaţii din Moldova prezenţi la eveniment, Virgil Mărgineanu, directorul Festivalului de Film Cronograf, şi Dumitru Olărescu, scenarist, critic şi profesor la Facultatea de Film din Chişinău, nu au venit cu mâna goală:
au adus vin de peste Prut, care a concurat cot la cot cu faimoasa licoare bahică a lui Mircea Dinescu.
La prânz au fost proiectate mai multe scurtmetraje de ficţiune şi documentare, iar seara a început cu un scurtmetraj în regia lui Igor Cobileanski, "Plictis şi inspiraţie" (2007). Producţia, care a stârnit hohote de râs în rândul audienţei, prezintă povestea unui primar moldovean dintr-un cătun dărăpănat, uitat de lume, nemulţumit că sătenii începuseră să-l ia în râs în versuri, ca răzbunare pentru traiul greu pe care erau nevoiţi să-l ducă.
În consecinţă, decide să ia taurul de coarne şi să rezolve problema cu ajutorul adjunctului său şi al şefului de post, alături de care porneşte în căutarea unui acar cu veleităţi de poet, pentru a-l ruga să compună versuri elogioase la adresa sa, pentru a-şi primeni imaginea. Lucrurile iau însă o întorsătură neaşteptată, iar planul lor este dat peste cap.
Un lungmetraj a cărui realizare a durat 10 ani
Au urmat câteva animaţii 3D, realizate de către studioul Simpals şi regiza