Puși în fața unui raft întreg cu produse similare dar care au prețuri diferite ne amăgim că decizia pe care o vom lua este una obiectivă bazată pe cel mai bun raport calitate-preț și pe baza preferințelor individuale. Mai multe studii privind comportamentul consumatorilor vin să contrazică acest lucru. Sursa: Reuters
Preferințele ne sunt modelate de societate. Într-o anumită măsură, chiar și ceea ce considerăm a fi o mâncare bună sau rea este determinat de normele sociale și de tendințele culturale. Acest lucru este valabil fie că vrem să cumpărăm o bijuterie, o bluză sau ceva de mâncare. Oamenii considerau vinul îmbuteliat în sticle care se înșurubau de proastă calitate, până când tot mai mulți au ajuns să-l prefere, iar mulți dintre noi consideră încă berea la PET a fi de o calitate mai slabă.
Există în continuare discuții privind cine pe cine influențează: gusturile consumatorilor companiile producătoare sau acești producători prin instrumente de marketing ne modelează gusturile.
Un studiu realizat de Asociația Consumatorilor din Slovacia, și publicat de presă în luna aprilie a acestui an, arată că numeroase multinaționale comercializează, sub același brand, produse pentru care folosesc ingrediente diferite în funcție de statele unde vor fi vândute. Cei de la protecția consumatorilor au tras concluzia că acest lucru afectează calitatea. „Produsele de calitate mai scăzută au fost destivate state membre ale UE. Produsele de calitate inferioară nu au fost niciodată plasate pe piaţa germană sau austriacă”, a declarat preşedintele Asociaţiei Consumatorilor, Miloš Lauko, citat de EurActiv.com.
Cercetarea s-a făcut pe produsele ambalate de Coca-Cola, Jacobs, Nescafe și Kraft Food. Responsabilul cu afaceri comerciale al Nescafe Gold, Martin Walter, a motivat diferenţele dintre produse prin “reţetele diferite de pe pieţele europene”,