Bucate şi filme maghiare, de asta au avut parte, ieri, invitaţii celei de-a doua ediţii a Festivalului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară (18-27 august), organizat la Portul Cultural Cetate.
Ziua a început cu proiecţia unui film mut din 1919, "Omul de aur", în regia lui Alexander Korda, iar bucătarul Mircea Groza s-a ocupat de arta culinară. A preparat supă ungureasă de gâscă cu melcişiori, paste realizate cu foarte multă minuţiozitate.
"Melcişiorii aceştia pornesc prin a fi nişte pătrăţele de cocă, de un centimetru pătrat. Se pun pe vârful fusului şi se răsucesc, fiecare pe rând. Toţi melcişiorii sunt făcuţi cu mâna", a spus Groza.
La felul doi s-a servit şolet cu gâscă. "Pe lângă fasole, care este ingredientul principal, şoletul conţine răzălăi, un fel de ţăiţei daţi pe răzătoare. Şoletul este un amestec cu untură de gâscă, ceapă, pătrunjel şi răzălăi, care se pun straturi cu bucăţile de carne de gâscă şi cu chigala. Chigala este turta cu care se mănâncă şoletul şi are consistenţa unei pâini", a înşiruit Groza ingredientele şoletului.
Ziua Ungariei la festival s-a încheiat cu lungmetrajul "Proiectul Frankenstein" (2007) şi cu un meniu alcătuit din tocăniţă de burtă, salată de vinete şi gomboţ cu pru-ne şi salată de vinete. Moldova: vin, ţigani şi o ecranizare ghinionistă