Dacă în 2010 beneficiau de lapte praf 1.700 de copii din judeţul Olt, acum numai 200 de bebeluşi mai primesc cota de lapte, deşi Ministerul Sănătăţii a introdus toate criteriile de acordare.
Distribuirea laptelui praf a fost sistată în Olt în decembrie 2010, iar în martie Ministerul Sănătăţii a anunţat că va aloca fonduri pentru achiziţia laptelui, dar a modificat criteriile de acordare. Astfel că, la Olt din 1.700 de beneficiari, 1.451 ar fi trebuit să nu mai primească porţia de lapte. Ulterior s-a revenit asupra deciziei. Potrivit noului ordin, laptele praf formulă pentru sugari se acordă copiilor cu vârste cuprinse între 0-12 luni cu mame care prezintă contraindicaţii ale alăptării, bebeluşilor sănătoşi care nu cresc satisfăcător din cauza absenţei laptelui matern, copiilor adoptaţi şi celor cu mame decedate.
Lapte cu reţetă de la medic
Distribuirea laptelui s-a reluat în Olt în această vară. „Medicii de familie au fost înştiinţaţi că s-au introdus toate criteriile de acordare, dar cred că ei nu au mai informat pacienţii. Dacă până acum aveam chiar şi 2.000 de beneficiari, acum avem 200. Trebuie să se prezinte la medicul de familie toţi cei care doresc să primească cota de lapte, pentru a anunţa acest lucru. Este posibil ca şi interesul părinţilor să fi scăzut, mulţi dinte ei optând pentru laptele de vacă, deşi nu este recomandat“, a spus medicul Ramona Lesnic, din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Olt. În 2010, laptele distribuit sugarilor din Olt a costat aproximativ 500.000 lei, numărul beneficiarilor fiind mai mare, iar în 2011 DSP Olt a primit 100.000 lei pentru acest program. Potrivit legii, mămicile care nu-şi mai alăptează copilul la sân primesc o reţetă de la medicul de familie, care stabileşte cota de lapte praf ce revine fiecărui sugar. De regulă, un bebeluş poate primi între 6 şi 10 cutii. O cutie cu lapte praf Lactovit se vin