Strategii britanici ar putea fi obligaţi să lanseze un nou val de măsuri de ajustare cantitativă (Quantitative Easing) înainte de sfârşitul acestui an, în condiţiile în care fragila economie a Marii Britanii resimte efectele crizei din zona euro şi ale încetinirii ritmului de creştere economică în SUA, potrivit The Guardian.
În contextul în care ministrul finanţelor George Osborne este hotărât să-şi respecte programul de austeritate, responsabilitatea evitării intrării economiei britanice într-o nouă perioadă de recesiune va cădea pe umerii guvernatorului Băncii Angliei Sir Mervyn King şi ai colegilor săi.
Aceştia aşteaptă rezultatele unui raport crucial privitor la sectorul producţiei pentru a afla dacă procesul de redresare a economiei ţării a stagnat.
În condiţiile în care haosul din zona euro subminează încrederea, grupurile din sectorul de afaceri cer ministrului britanic de finanţe să introducă noi măsuri de susţinere a creşterii economice în declaraţia pe care acesta o va face în această toamnă. "La nivel general, asistăm la o deteriorare a încrederii", a declarat Andrew Cave, din cadrul Federaţiei Afacerilor Mici.
"Acest fenomen se manifestă în toate sectoarele, în toate regiunile ţării", adaugă acesta. Cave vorbeşte despre necesitatea unor reduceri ale TVA pentru a ajuta principalele sectoare, ale construcţiilor şi turismului de exemplu, să creeze mai multe locuri de muncă.
Totuşi, în condiţiile în care finanţele publice sunt sub presiune, numai măsurile ce vor implica costuri reduse ar putea fi aprobate de către Trezorerie, iar Osborne a subliniat rolul băncii centrale în menţinerea ratelor dobânzii la niveluri extrem de scăzute pentru susţinerea creşterii economice.
Analiştii JP Morgan anticipează lansarea unei a doua runde de QE în Marea Britanie în primăvara anului viitor, însă aceştia avertizează că perspectivele în de