Actriţa română Roxana Condurache şi-a adjudecat o sumă de laude din partea cronicarilor străini pentru rolul unei ucrainence vândute în sclavie sexuală.
Filmat la studiourile din Buftea şi în Bucureşti, lungmetrajul "The Whistleblower", regizat de Larysa Kondracki (care este şi co-scenaristă), spune povestea reală a americancei Kathryn Bolkovac, un ofiţer de poliţie din Nebraska, ce se înrolează în forţele internaţionale de menţinere a ordinii într-o Bosnie trecută prin ororile războiului civil din fosta Iugoslavie.
Într-o societate dominată de bărbaţi, ea începe să descopere o şocantă şi generalizată reţea de trafic de persoane – exclusiv femei vândute în sclavie sexuală -, ce se întinde în toată regiunea şi de multe ori sub privirile indiferente ale trupelor internaţionale.
Kathryn (Rachel Weisz, câştigătoare a premiului Oscar pentru rolul din "The Constant Gardener" în 2005) porneşte o cruciadă personală, cu puţin sprijin (Vanessa Redgrave ca Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului şi Monica Belluci în rolul directoarei bine intenţionate, dar lipsite de mijloace a principalului ONG din zonă), dar mulţi inamici, atât din partea lumii criminale, cât şi dintre proprii colegi.
Ce au cronicile de spus
Roxana Condurache joacă rolul unei victime ale acestei reţele specializate în vânzarea femeilor în sclavie sexuală, o ucraineancă în vârstă de 15 ani, pe numele ei Raya Kochan.
Prestaţia ei a fost apreciată de presa străină, de pildă, publicaţia "Metro Times" lăudându-i eficienţa în rolul tinerei, căreia, deşi se află într-o situaţie tragică, Condurache reuşeşte să îi insufle vivacitate. Lungmetrajul a avut parte de cronici pozitive şi din partea unor publicaţii precum "The Los Angeles Times" şi "Huffington Post".
"În anul II de facultate am fost sunată de o agenţie de producţie din România şi invitată la un casting pentru un