În pragul deschiderii anului şcolar, aproape jumătate dintre unităţile de învăţământ din judeţ nu au autorizaţie sanitară de funcţionare. Situaţia l-a iritat pe prefectul Leonid Moisiu, care acuză primarii de rea voinţă şi neimplicare pentru a oferi condiţii igienico-sanitare minime copiilor din localitate.
Potrivit inspectorului şcolar general Geanina Pârvu, aproape jumătate dintre unităţile de învăţământ din judeţ vor începe noul an şcolar fără autorizaţie sanitară de funcţionare. Din 618 unităţi, doar 363 pot oferi condiţii prielnice de învăţământ preşcolarilor şi elevilor. Celelalte fie au fost respise de la autorizare, fie nici nu au încercat să o obţină. Lipsa unei surse proprii de apă potabilă, clădirile cu faţade, tavane, pereţi sau acoperişuri deteriorate, grupurile sanitare necorespunzătoare, mobilierul şcolar degradat, iluminatul natural sau artificial necorespunzător, lipsa sistemelor de canalizare sau a gardului împrejmuitor sunt principalele cauze pentru care nu se obţin avizele.
Adjuncta de la IŞJ Olt a adus în discuţie şi un alt motiv ce împiedică obţinerea autorizaţiei: lipsa banilor prevăzuţi în bugetul local pentru plata analizelor corespunzătoare, dând exemplu Primăria Dobrun, care nu şi-a permis să achite suma solicitată de Direcţia de Sănătate Publică- câte 150 de lei pentru fiecare structură şcolară, comuna având şase structuri.
„Las’ că merge şi aşa!”
Prefectul de Olt s-a arătat profund nemulţumit de motivaţia IŞJ privind lipsa banilor destinaţi învăţământului, mai ales în localităţile rurale. „Cred că ar trebui să fim mai radicali. Dumneavoastră v-aţi trimite copilul la o astfel de şcoală? Trebuie căutată o soluţie: ori le autorizăm, ori nu e nevoie de ele ca şcoli! În declaraţiile politice la primari, învăţământul şi sănătatea au fost la rang de cinste. Dar când a venit vremea să facă ceva, repară căminul cultuta