Au trecut sapte ani de la atentatul de la scoala din Beslan, unde si-au pierdut viata 333 - 196 erau copii - dintre cele 1.200 de persoane luate ostatice de un comando cecen. Dupa sapte ani, spaima rusilor in fata pericolului terorist nu a disparut, scrie Vedomosti. Ea reflecta convingerea lor ca statul nu poate si nu vrea sa indeplineasca una dintre functiile sale cheie - aisgurarea linistii si a securitatii locuitorilor tarii.
In acest rastimp, supravietuitorii nu au reusit sa-si revina complet dupa suferintele indurate in cele trei zile petrecute in sala de sport a scolii.
Dar continua sa spere ca, intr-un final, puterea le va auzi rugamintea de a-i pedepsi pe vinovati.
Desi liderul organizatiei "Mamele din Beslan", Susanna Dudieva, care a pierdut un fiu in acele tragice evenimente, a incetat sa mai spere. Acum, ea nu mai vrea decat ca numele celor din a caror nepasare si delasare a fost posibil ca teroristii sa intre in Beslan si sa ocupe scoala, numele celor care au ordonat sa se traga asupra scolii cu tancuri si aruncatoare de grenade.
"La 1 iulie m-am intalnit cu presedintele Dmitri Medvedev. Ne-am dus cu apelul nostru, in care se spune ca atentatul a fost previzibil. Atat puterea republicana, cat si cea federala stiau ca se pregateste un atac terorist dupa scenariul Budionnovsk, cu revendicari politice", declarat ea, intr-un interviu pentru Kommersant.
"I-am spus ca exista o decizie privind refuzul de a deschide ancheta penala impotriva celor care au ordonat deschiderea focului asupra scolii. Ancheta afirma ca a fost vorba de un tir punctual din tancuri si aruncatoare de grenade asupra teroristilor. Nu pot sa-mi imaginez ce inseamna asta. Am vorbit si despre interventia pompierilor, care au venit la doua ore dupa declansarea operatiunii de luare cu asalt, fara apa, si despre cine trebuie sa poarta re