Autorităţile publice oltene au depus 113 proiecte cu finanţare europeană, pentru jumătate fiind încheiate până acum contracte şi decizii de finanţare. În cazul a două proiecte, Consiliul Judeţean Olt riscă să dea o parte din bani înapoi, existând suspiciuni asupra unor nereguli.
Autorităţile locale oltene au înţeles că accesarea de fonduri europene reprezintă o şansă de dezvoltare a localităţilor şi, chiar dacă s-au confruntat cu probleme pentru acoperirea cofinanţării, judeţul nostru a depus 113 proiecte, cu o valoare totală de 359,4 milioane euro. Asfaltări de drumuri, reabilitare unităţi şcolare sau sociale, introducere şi extindere utilităţi, salubrizare- reprezintă principalele obiective de investiţii pentru care s-au întocmit proiecte. Un model este Primăria Slatina, care a accesat bani pentru 13 proiecte incluse în Planul Integrat de Dezvoltare Urbană al municipiului, cel mai complex PIDU din ţară.
Potrivit datelor Prefecturii Olt privind absorbţia fondurilor europene, au fost aprobate 70 de proiecte, cu o valoare de 253,3 milioane euro, fiind încheiate contracte şi decizii de finanţare pentru 57 de proiecte, cu o valoare de 235,5 milioane euro. Au fost efectuate plăţi din fnduri europene pentru 36 de proiecte, cu o valoare de 148,4 milioane euro, până acum ajungând în judeţ 36,3 milioane euro.
Cele mai multe proiecte aprobate sunt în cadrul Programului Operaţional Regional -36, urmat de PNDR- 18, POSDRU- 5, POSDCA-2, POS Mediu- 2, POS Pescuit- 1 şi cooperare transfrontalieră- 4.
Controale de la MDRT pentru două proiecte ale CJ Olt
La sesizarea Comisiei Europene, o verificare a Ministerului Dezvoltării a indicat faptul că o treime din contractele finanţate din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional - Axa 2 au nereguli. Printre cele 39 de contracte, prin care s-a reabilitat infrastructura regională şi locală de t