În capitala Serbiei luni şi marţi are loc una din cele mai impozante reuniuni internaţionale ale anului. Peste 600 de diplomaţi: miniştri de externe, adjuncţi, secretari de stat şi ambasadori din 106 ţări, marchează jumătate de veac de la înfiinţarea Mişcării Nealiniaţilor. În fosta Adunare a Iugoslaviei Federale în urmă cu 50 de ani a fost definită politica statelor mici, abia eliberate de sub jugul colonialist faţă de marile blocuri militare - Pactul de la Varşovia şi NATO.
Corespondentul RFI la Belgrad, Petar Tomic
Războiul rece şi împărţirea lumii în două tabere, socialistă şi capitalistă, au ameninţat pacea în lume cu noi războaie de proporţii. Ţările mici, sărace şi mişcarea de eliberare din Asia si Africa aveau nevoie de liniste şi stabilitate în lume. Patru politicieni ai acelor vremuri - preşedinţii Indiei Nehru, Indoneziei Sukarno, Egiptului Naser şi Iugoslaviei Tito au căzut de comun acord să armonizeze intereselor acestor state în lupta pentru respectarea principiilor Cartei Naţiunilor Unite. Politica de nealiniere, de la început şi până astăzi practic luptă pentru respectarea dreptului internaţional şi a normelor adoptate la Naţiunile Unite.
Salutând oaspeţii de pe patru continente, preşedintele Serbiei Boris Tadici arătat la şedinţa festivă că în trecut politica nealiniatelor a fost axată pe problemele păcii, lichidarea colonialismului şi a subdezvoltării. Evoluţia relaţiilor internaţionale, şi mai ales căderea blocului socialist au contribuit ca problemele economice să domine reuniunilor nealiniaţilor. Oaspetele special al şedintei festive de luni de la Belgrad a fost Budimir Loncear ultimul ministru de externe al iugoslaviei titoiste.
Actualele state din spatiul iugoslav sunt orientate spre politica de integrare europeană aşa că au rămas doar membri conservatori ai mişcării de nealiniere. Autorităţile de l