Pe un câmp din Babadag, puşcaşii marini exersează pentru război: trag focuri după focuri. Sursa: VLAD STĂNESCUSursa: VLAD STĂNESCUSursa: VLAD STĂNESCUSursa: VLAD STĂNESCU
1 /.
Vreo 200 de americani rezervişti înrolaţi în US Marines se antrenează, din luna aprilie, în baza militară de la Mihail Kogălniceanu din judeţul Constanţa. Când se întorc acasă, revin la meseriile lor şi aşteaptă fiecare o altă misiune internaţională. Cei care au venit în România, acum câteva luni, au mai bifat, de-a lungul timpului, misiuni grele în Irak sau Afganistan. La Mihail Kogălniceanu i-au învăţat pe militarii români, georgieni sau ucraineni cam care e tehnica lor în intervenţiile în forţă.
Mâncare de campanie: burgeri, lasagna, brioşe dulci
În mijlocul unui câmp din Babadag, judeţul Tulcea, peste care vântul şuieră a pustiu, americanii şi-au făcut o bază de antrenament înconjurată de un gard de sârmă ghimpată şi păzită de un câine şchiop, pe care l-au găsit aproape mort când au venit acolo. L-au pus pe picioare şi acum se gudură printre bocancii lor, după o îmbucătură de mâncare. E rege. Primeşte oricât şi oricând. E nevoie doar să dea un pic din coadă.
E amiază şi puşcaşii marini înfulecă şi ei un prânz fad, un pachet ambalat într-o folie de plastic maronie. Ei le spun pachetelor "MRE" (Meals Ready to Eat, adică "mâncare gata preparată"). Sunt burgeri, lasagna, fripturi, brioşe dulci şi câteva plicuri cu prafuri, din care poţi prepara o băutură energizantă sau un suc colorat. Mâncare de campanie, cu care s-au obişnuit deja. Unii spun că nu-i chiar aşa de rea. Are însă un termen de valabilitate de câţiva ani şi este o bombă calorică cu care, fără efort fizic, te-ai face cât o munte în câteva săptămâni.
"Ştii, mie nu-mi plac pepenii americani. Aştia sunt la fel?"
Locotenent colonelul Sean Clements amestecă pe