Din cei aproximativ 80 de berbeci vânduţi, doar 7 s-au ”adjudecat” în cadrul licitaţiei. Dacă în licitaţie cel mai scump berbec s-a vândut cu 3.000 de lei, în afara ei două exemplare s-au dat cu 4.600 de lei.
Citiţi şi:
Mărginimea Sibiului,gazdă pentru bursa berbecuţilor de rasă din România
Cel mai bătrân oier din Tilişca
Organizată în premieră în România, bursa de berbeci s-a desfăşurat lângă tabăra de copii de la Sălişte, în judeţul Sibiu, iar cumpărătorii au putut alege din aproximativ 100 de berbeci de rasă, aduşi din mai multe judeţe ale ţării.
Organizatorii şi-au dorit să aducă şi în România un model folosit cu succes în străinătate, însă ciobanii nu s-au înghesuit deloc să ridice tăbliţele şi să negocieze în prezenţa spectatorilor. Au preferat să meargă pe sistemul arhicunoscut, al înţelegerii directe cu crescătorii de animale, astfel că, din cei aproximativ 80 de berbeci vânduţi, doar 7 s-au dat în cadrul licitaţiei.
Organizatorii spun că oamenii nu sunt obişnuiţi cu sistemul, şi nici nu agreează ideea de a-şi etala puterea de cumpărare în văzul tuturor.
”Cred că nu suntem obişnuiţi cu sistemul, pentru că s-au vândut 7 în ring acolo la licitaţie şi pe culoar se vindeau înainte de a ajunge în ring şi pe mulţi, foarte mulţi, i-am auzit ”Mi-e ruşine să intru acolo, ce să fac acolo, eu nu pot să ridic paleta aia” şi îşi dădeau bani unii la alţii, prin gard”, spune Gheorghe Budrală, directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Sibiu.
Acesta este convins că la următorul eveniment de acest fel, cumpărătorii vor fi ceva mai îndrăzneţi. ”Cred că la evenimentul următor nu se va mai întâmpla asta, că nu are cum să se întâmple, este şi o lipsă de experienţă şi o oarecare timiditate pentru un eveniment care a fost unic pentru ei”, adaugă directorul Direcţiei Agricole.
3.000