Din seria incredibil, dar adevărat face parte şi concluzia unui recent studiu care ar trebui să-i pună pe gânduri pe mulţi angajaţi: un şef din 25 este psihopat.
Este un studiu efectuat în SUA, demn de toată încrederea, coordonat de celebrul profesor de psihologie din New York Paul Babiak, citat recent în The Guardian, care avertizează că psihopaţii pot, pe termen lung, să-şi ascundă boala printr-o atitudine care îi atrage pe cei din jur, dar îi şi manipulează.
Într-un documentar realizat de BBC ("Are You Good or Evil – Sunteţi bun sau rău"), profesorul Babiak subliniază că psihopaţii nu sunt chiar aşa cum credem noi că ar fi. De fapt, putem trăi alături şi chiar putem fi căsătoriţi cu un psihopat peste 20 de ani fără să ştim că, de fapt, este o persoană bolnavă mintal, periculoasă şi insensibilă.
Psihopaţii sunt capabili să provoace altor persoane suferinţe majore cu sânge rece. Profesorul Paul Babiak a descoperit ceea ce el numeşte "psihopaţi care reuşesc". O explicaţie: ceea ce căutăm la şefii noştri poate fi foarte uşor imitat de psihopaţi.
Paul Babik, împreună cu Bob Hare de la Universitatea din Columbia britanică (Canada), expert în psihologie şi psihopatie, au formulat un chestionar cu 111 puncte, ce permite descoperirea psihopaţilor care reuşesc să nu se dea în vileag. Bob Hare estimează că sub 1% dintre americani pot fi comparaţi cu psihopaţii.
Atenţie! Psihopaţii ce ocupă funcţii importante nu sunt neapărat modele de performanţă şi eficienţă. Dimpotrivă, se pot cantona în funcţii înalte, reuşind să mascheze eşecul şi slăbiciunile, uzând de farmecul lor adresat superiorilor şi subordonaţilor. Mai mult, psihopaţii captează prin talentul oratoric, farmec, manipulare, intimidare, adesea folosite pentru a abate atenţia de la performanţele lor lamentabile.
Un psihopat este capabi