Foto: Thinkstock Usturoi. Spanac. Avocado. Ovăz. Lămâie. Iată cinci alimente considerate extrem de eficiente în ţinerea sub control a glicemiei şi protejarea inimii.
Usturoiul. Aliment-medicament căruia nimeni nu-i mai contestă aceste duble calităţi, usturoiul, în doze mici, este un protector al persoanelor predispuse la diabet. Este verificat ştiinţific că persoanele care adaugă zilnic în alimentaţie usturoi au tensiunea arterială, colesterolul rău şi colesterolul bun la valori normale. Usturoiul conţine compuşi bogaţi în sulf, care au capacitatea de a proteja vasele şi circulaţia sângelui. Usturoiul are şi proprietatea de antioxidant natural, astfel, ajutând organismul în lupta contra radicalilor liberi. Vitamina C, seleniul şi manganul sunt antioxidanţi foarte eficienţi, care reduc riscul bolilor de inimă.
Spanacul. În tradiţia populară, spanacul este considerat printre campioni în privinţa conţinutului în fier. Dar spanacul trebuie pus în farfurii cât mai des şi pentru faptul că este bogat în acid alfa-lipoic, un puternic antioxidant care influenţează ritmul la care zahărul din sânge este metabolizat. De altfel, spanacul stimulează regenerarea fibrelor nervoase şi protejează ochii şi inima. Frunzele de spanac conţin vitamine antioxidante, A şi C, dar şi lutienă, zeaxantină şi betacaroten, antioxidanţi polifenolici. Aceşti valoroşi antioxidanţi recomandă spanacul în eliminarea unor radicali liberi, dar şi în prevenirea unor complicaţii ale diabetului, în special oftalmologice.
Avocado. Tendinţa aproape generală este de a asocia acest fruct cu unul „foarte caloric”, motiv suficient pentru a-l ţine la distanţă de dieta noastră. Totuşi, avocado posedă excepţionale atuuri nutriţionale. Foarte bogat în fire solubile, acestea fac din avocado un fruct antidiabet, anticolesterol şi care taie pofta de mâncare.
Ovăzul. Cel mai bun moment pentr