Consumat regulat, în cantităţi mici, vă păzeşte de boli de inimă, diabet, dereglări ale metabolismului, obezitate, osteoporoză şi chiar încetineşte procesul de îmbătrânire. Sursa: SHUTTERSTOCK
Multe studii epidemiologice au evidenţiat un echilibru între riscurile şi beneficiile consumului de alcool. Băut cu cap, poate combate bolile cardiovasculare, diabetul, obezitatea şi bolile metabolice, slăbirea oaselor şi demenţa.
Maximum 40 de grame de alcool-bărbaţii, 20-femeile
Dozele zilnice recomandate sunt de 40 de grame de alcool pentru bărbaţi şi 20 pentru femei, ceea ce înseamnă cam patru, respectiv două pahare de bere, două, respectiv un pahar de vin şi 100 de ml, respectiv 50 de ml de băuturi spirtoase.
Consumul de alcool în dozele recomandate reduce cu 18% mortalitatea prematură, comparativ cu abstinenţii sau cu cei care consumă alcool în exces, potrivit unei analize statistice a 34 de studii din întreaga lume. Concluzia a fost că persoanele care beau alcool în cantităţi mici şi moderate ar trebui să fie încurajate să continue acest obicei. "Totuşi , abţinerea de la consumul cantităţii zilnice permise, pentru a recupera din plin la petrecerile de la sfârşitul săptămânii nu este prea sănătos", atrage atenţia medicul nutriţionist Corina Zugravu.
Protejează inima ca aspirina
Persoanele care consumă bere, vin şi băuturi spirtoase în cantităţile recomandate au un risc cu 30-40% mai mic să sufere de boli de inimă, faţă de abstinenţi şi cei care-l consumă în exces, subliniază un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, ceea ce înseamnă că alcoolul are acelaşi efect benefic precum aspirina, mişcarea fizică şi controlul greutăţii.
Ca mecansime de acţiune, alcoolul subţiază sângele şi împiedică formarea cheagurilor, creşte cantitatea de colesterol bun (în special berea are acest efect) şi reduce inflamaţia pereţilor vaselor de sânge (pri