Unul dintre cei mai valoroşi scriitori ai lumii este studiat în documentarul \"Controversatul Tolstoi\", prezentat de Viasat History, de la ora 19.00.
Producţia britanică rea lizată în 2011 încearcă săl descopere pe adevăratul conte Lev Nicolaevici Tolstoi, cel considerat un colos al literaturii ruseşti.
Dar el nu a fost doar autorul volumelor "Război şi pace" şi "Anna Karenina", două dintre cele mai mari romane scrise vreodată, ci a fost şi un filosof social, moral şi religios extrem de influent şi de prolific, ale cărui idei radicale îl fac un personaj controversat chiar şi în Rusia de astăzi.
Prezentatorul britanic Alan Yentob călătoreşte cu trenul către inima Rusiei pentru a asculta ce au ruşii de spus despre Tolstoi – cât de bine se împacă ei cu super-eroul lor literar dificil, înflăcărat şi revoluţionar?
Este o călătorie care ne oferă o privire asupra etosului rusesc contemporan, prin discuţiile pe care Yentob le poartă cu o varietate de oameni obişnuiţi şi mai puţin obişnuiţi despre un scriitor care, în teorie, a fost citit de orice rus în viaţă care a mers la şcoală şi despre care mulţi dintre ruşi au opinii pătimaşe.
Aristocratul filosof
Născut într-o familie care făcea parte din nobilimea rusă, Tolstoi şi-a împărţit tinereţea între petreceri şi baluri, dar şi studii literare, încercări de reformare a vieţii ţăranilor, călătorii, activităţi militare şi literare.
În ciuda problemelor familiale de mai târziu, el a reuşit să creeze romane din care reies idealuri umanitare. În cei 60 de ani de activitate, a cercetat realitatea rusă şi a meditat la problemele legate de viaţa poporului.
A fost pasionat de vechea filozofie chineză, indiană, ebraică, creştină şi căuta răspunsuri în operele unor gânditori şi profeţi precum Buddha, Lao Zi, Isaia. De-a lungul timpului a parcurs un drum plin de cotituri, de la clasa nobililor căr