Rezultatele catastrofale de la bacalaureat şi poziţiile codaşe ocupate în noua clasificare a unităţilor de învăţământ superior îi forţează pe rectorii universităţilor particulare să-şi regândească strategia care a funcţionat de minune când apele erau mult mai liniştite.
Organizate după principiile economiei de piaţă, universităţile particulare vor primi anul acesta, probabil, cea mai grea lovitură din ultimii ani. Pe de o parte, nici una nu a reuşit să se claseze pe locuri fruntaşe în ierarhia prezentată de Ministerul Educaţiei, motiv suficient pentru a fi evitate de viitorii studenţi care ţin să aibă o diplomă bine văzută.
Pe de altă parte, doar jumătate dintre absolvenţii de liceu de anul acesta au reuşit să promoveze bacalaureatul, aşa că, în mod natural, numărul înscrierilor la facultăţi va scădea drastic. Reprezentanţii universităţilor încearcă să-şi facă singuri curaj şi aşteaptă să se înscrie cât mai mulţi candidaţi pe ultima sută de metri, până la sfârşitul acestei luni. „Suntem încă în etapa de înscrieri, e drept că avem mai puţini candidaţi anul acesta, dar nu am redus numărul de locuri. Nu cred că va fi un număr semnificativ mai scăzut de candidaţi, nu am avut niciodată probleme, pentru că suntem o universitate de renume", spune Carmen Rizea, secretar-şef la Universitatea „Nicolae Titulescu". Strategia de viitor va fi realizată la finele admiterii din acest an, pentru a se putea lua în calcul cifre exacte, precum şi impactul scăderii demografice. Taxele de şcolarizare la „Nicolae Titulescu" au rămas nemodificate în ultimii şase ani, după cum precizează Rizea, şi încă nu s-a luat nici o decizie în privinţa lor.
Nici conducerile altor univer-sităţi nu se gândesc să reducă taxele pentru a atrage mai mulţi candidaţi. „Nu reducem taxele, nu facem noi această prostie. Cei de la stat au mai redus din taxe, dar Ministerul Finanţelor a spus că