Ambasadorul român la Berlin, Lazăr Comănescu, a încercat să influneţeze actul de justiţie, potrivit Consiliului Superior al Magistraturii. CSM va cere Ministerului Afacerilor de Externe să înceteze să facă presiuni considerate periculoase pentru sistemul judiciar din România.
Această decizie a fost luată după ce patru magistraţi de la Tribunalul Braşov au solicitat intervenţia CSM, reclamând că au primit o scrisoare de la Ambasada României la Berlin pentru a interveni în cazul unei cetăţean german care avea de rezolvat un dosar civil în Braşov. Judecătorii braşoveni, Alina Mioc, Carmen Smarandache, Oana Boureanu şi Daniel Moldovan au solicitat, încă din luna martie, ca oficialii CSM să facă o inspecţie judiciară în acest caz. Dosarul la care face referire scrisoarea Ambasadei României la Berlin este unul civil, în care se judecă dreptul de proprietate asupra unui teren al unui cetăţean german născut la Braşov.
Solicitarea a fost făcută de judecătorii, care făceau parte în momentul respectiv din completul de judecată şi de preşedintele instanţei. Magistraţii au solicitat să se dispună măsurile necesare în vederea apărării independenţei şi imparţialităţii profesionale.
Proces pentru recunoaşterea dreptului de proprietate
În susţinerea cererii s-a arătat că, în cursul soluţionării respectivului dosar civil al Tribunalului Braşov s-a depus de către ambasadorul României la Berlin o cerere adresată preşedintelui Tribunalului Braşov, Ministrului Justiţiei, Ministrului Administraţiei şi Internelor, secretarului de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi prefectului judeţului Braşov.
Prin această cerere, ambasadorul a arătat că a primit din partea unui cetăţean german, născut la Braşov, o solicitare de sprijin în vederea soluţionării problemei cu care se confruntă privind recunoaşterea dreptului de proprietate asupra u