Creierul persoanelor în vârstă, care se bucură de o stare de sănătate bună, poate fi comparabil din punct de vedere al performanţelor cu cel al tinerilor. Iată un motiv întemeiat să nu ne mai temem de bătrâneţe. Dar pentru a beneficia de un creier tânăr, activ cât mai mult, trebuie respectate două condiţii: o stare de sănătate bună şi mobilizarea resurselor creierului.
Un recent studiu, publicat în revista Cerebral Cortex (numărul din 24 august a.c.) demonstrează că, deşi înregistrăm pierderi de neuroni pe măsură ce înaintăm în vârstă, totuşi creierul seniorilor poate rivaliza foarte bine cu cel al persoanelor chiar de două ori mai tinere. Explicaţia: facultatea deosebită a creierului de a-şi optimiza resursele, precizează pentru publicaţia Le Figaro profesorul Oury Monchi din cadrul centrului pentru cercetări al Institutului Universitar de Geriatrie din Montreal.
Pe parcursul studiului, cercetătorii canadieni au monitorizat 14 persoane cu vârste între 18 şi 35 de ani şi 10 persoane între 55 şi 75 de ani, cu o stare de sănătate bună. Acestor persoane li s-a cerut să efectueze unele teste, în timp ce activitatea lor cerebrală era observată imagistic (RMN). La subiecţii tineri reacţionau două circuite cerebrale: primul circuit pentru luarea deciziilor într-o nouă strategie, respectiv, planificare; al doilea circuit pentru executare, respectiv, acţiune. La subiecţii vârstnici, creierul mobilizează imediat cele două circuite cerebrale, dar numai dacă situaţia o impune. Ceva în genul: să aşteptăm să vedem dacă este necesară planificarea?
Concluzia profesorului Monchi este următoarea: performanţele cerebrale ale celor două categorii de persoane sunt foarte apropiate. Şi pentru a delecta subiecţii incluşi în acest studiu, profesorul Monchi le-a spus că uşorul decalaj în privinţa timpului de execuţie, probabil, este legat de viteza cu care sunt acţionat