Numirea unor manageri privaţi la conducerea companiilor de stat aşa cum doreşte acum Guvernul va fi un eşec, întrucât viitorii directori vor urmări propriile interese, nu pe cele ale statului, consideră omul de afaceri Dinu Patriciu.
Întrebat dacă ar fi interesat să conducă o companie de stat din postura de manager privat, Patriciu a răspuns negativ, arătând că ceea ce-şi doreşte Guvernul prin acest proces, adică eficientizarea societăţilor, nu are cum să meargă.
„Nu este un sistem care să dea rezultate. Dacă aş crede că va da totuşi rezultate, m-aş oferi pe gratis", a spus Patriciu.
Întrebat de ce crede asta, omul de afaceri a precizat că, în opinia sa, un alt sistem ar fi optim în acest caz.
„De exemplu, companiile statului să fie distribuite unor fonduri de investiţii financiare, care apoi să fie date spre administrare unor asset manageri sau unor bănci de investiţii. Un astfel de sistem ar funcţiona, pentru că interesele managerului de fond sunt aliniate cu cele ale statului", a mai arătat Patriciu.
Guvernul şi-a propus, la presiunile FMI şi ale Băncii Mondiale, să implementeze un sistem de management privat în toate companiile de stat. Primele dintre ele vor avea directori profesionişti în luna ianuarie. Acestea sunt Hidroelectrica, Oltchim, SNLO, Romarm şi Electrica Furnizare.
Pentru fiecare dintre aceste companii va fi selectată o firmă de head-hunting, care va recomanda Ministerului Economiei o listă scurtă de profesionişti care s-ar potrivi pentru funcţia de conducere a acestor companii. Reprezentanţii ministerului vor organiza interviuri, iar, în final, managerii privaţi vor fi numiţi prin ordin al ministrului.