Preţul legumelor din pieţe a scăzut la jumătate şi concurenţa e mare. Clienţii se bucură, însă producătorii spun că trăiesc de pe o zi pe alta. Sursa: VLAD STĂNESCU
Legumele şi fructele din pieţe s-au ieftinit. Aşa arată datele furnizate de Institutul Naţional de Statistică, dar şi realitatea de la tarabe. Aşa că ne-am hotărât să dăm o fugă în două pieţe cunoscute ale Capitalei: Obor şi Dorobanţi.
Cele două se află la polul opus al preţurilor, iar noi am hotărât să stăm de vorbă atât cu micii comercianţi cât şi cu cei care cumpără.
Prima pe listă este Obor, cunoscută ca fiind cea mai ieftină din Capitală. Complexul de hale - încă de la intrare e curat şi modern. Miroase ca la bunica în grădină, iar comercianţii, oameni simpli de la ţară, unii veniţi din Călăraşi sau Dâmboviţa, încearcă să îşi ademenească clienţii. Marfă este din belşug, semn că toamna e bogată.
MULTIMEDIA VIDEO evz.roVezi mai multe Invazia roşiilor: optzeci de bani kilogramul Prețul legumelor din piețe a scăzut la jumătate și concurența e mare. Clienții se bucură, însă producătorii spun că trăiesc de pe o zi pe alta.
"Vânzarea merge bine"
Majoritatea sunt producători ce deţin culturi imense şi au chiar angajaţi ce îi ajută la treabă. Nu se sfiesc însă să valorifice marfa în piaţă, iar asta se vede pe mâinile murdare de pământ. "Mulţumesc Celui de Sus, vânzarea merge bine", spune una dintre producătoare, în timp ce cântărea câteva kilograme de roşii unui client. "Uneori facem profit, alteori - nu", povesteşte Nicu, un tânăr venit din Călăraşi să-şi vândă produsele din grădină în hala de la Obor.
Dacă în iulie, kilogramul de roşii costa între 2 şi 4 lei, acum le puteţi lua şi cu 0,8 lei. Mulţi producători spun că media kilogramelor de legume vândute pe zi este de 50-100. Uneori ajung la 200. Chiria pe stand variază în funcţie de mări