Definiţia rugbyului? Un sport de golani, practicat de gentelmani! Unul dintre cele mai frumoase sporturi, care atrage pasiuni nemaiîntîlnite. Sportul rege în emisefra sudică
Gazeta începe azi un serial de 12 episoade dedicate rugbyului. Un serial în care vom sublinia cum a apărut rugbyul, istoria sa extrem de bogată, dar şi regulile sale. Vom vorbi despre jucători şi momente celebre ale sportului cu balonul oval.
De ce rugby? Am putea începe cu o povestioară avîndu-l în prim plan pe romancierul şi compozitorul francez Pierre Mac Orlan, al cărui roman, "Quai des Brumes" (Suflete în ceaţă) a fost sursa filmului cu acelaşi nume în care joacă Jean Gabin. E o poveste apărută în "Rugby - Mică Enciclopedie" a lui Dumitru Manoileanu în 1982.
Orlan, eroul povestioarei, a jucat rugby şi a fost credincios pînă la moarte "Zeului Rugby". În 1970, înainte de a muri, pe patul de moarte, i-a cerut prietenului său vechi, cel veghea la căpătîi, să-i aducă semnăturile jucătorilor reprezentativei Franţei pe un balon de rugby cu care voia să fie şi înmormîntat. Dorinţa i-a fost îndeplinită. "Numai că, fostul mijlocaş la deschidere n-a aflat niciodată că dedicaţia "A Pierre Mac Orlan, notre grand ancien, le XV de France", de deasupra semnăturilor culese desigur în zarva vreunui banchet sau în atmosfera aprinsă a vestiarelor după un meci internaţional, o scrisese chiar amicul său credincios". Şi că dintre toţi jucătorii abia Christian Darrouy, căpitanul echipei, aflase că mingea îi era destinată scriitorului de care auzise, fără să aibă habar că fusese vreodată rugbyst". Orlan a fost însă foarte mulţumit şi probabil că "duioasa înşelăciune îl va fi ajutat să treacă, ţinînd balonul sub braţ, uşor şi senin, dincolo de ceţurile marelui teren de ţintă".
Sportul în care îţi respecţi adversarul mai mult ca pe orice
Fostul mare flanker din ge