SUA şi Israelul, cu sprijinul diplomaţiei europene, depun ultimele eforturi pentru a descuraja palestinienii să îşi caute independenţa la Naţiunile Unite. Sursa: REUTERS
Administraţia de la Washington a trimis o echipă de negociatori în Orientul Mijlociu pentru a încerca, in extremis, să determine Autoritatea Palestiniană să renunţe la demersul obţinerii independenţei la Naţiunile Unite. Presiunea asupra oficialilor americani este cu atât mai mare cu cât UE nu a reuşit până în prezent să adopte o poziţie unitară asupra demersului palestinian.
În acelaşi timp, apelul lansat marţi de premierul turc Recep Tayyip Erdogan la statele arabe să facă front comun în favoarea unui stat palestinian a încins şi mai mult spiritele la Washington şi Ierusalim.
Negociatorii americani David Hale şi Dennis Ross, alături de şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, şi emisarul Cvartetului pentru Orientul Mijlociu, fostul premier britanic Tony Blair, au programate întâlniri zilele acestea cu oficiali palestinieni şi israelieni, pentru a descuraja orice iniţiativă unilaterală la cea dea 66-a Adunare Generală a ONU.
Obama, prins la mijloc
"Singura cale de a obţine o soluţie pe termen lung este prin intermediul negocierilor directe între cele două părţi iar drumul spre acest obiectiv trece prin Ierusalim şi Ramallah, şi nu prin New York", a declarat secretarul american de Stat, Hillary Clinton.
Lobby-ul încropit de Washington zilele acestea îl pune însă într-o situaţie incomodă pe preşedintele american Barack Obama, scrie ziarul "New York Times". Astfel, liderul democrat se vede nevoit să se opună aspi raţiilor către autodeterminare ale palestinienilor deşi, pe de altă parte, el a susţinut revoltele populare din Egipt, Tunisia, Libia şi acum Siria.
Obama este presat însă de lobby-ul evreiesc din Congres să blocheze votul de la ONU privind demersul pales