Peste 2.600 de olteni riscă să rămână fără arme după modificarea legislaţiei privind legislaţia armelor şi muniţiilor. La cinci ani de la eliberarea permisului de port armă, titularul este obligat acum să se prezinte până pe 15 decembrie la Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase (AESP) din cadrul IPJ Olt şi să aducă fişă medicală, aviz psihologic, cazierul, buletin de identitate, permisul de port-armă/vânătoare şi vechiul certificat de deţinător al armei. În caz contrar, acesta va pierde dreptul de a deţine armă. Posesorii acestora pot depune aceste documente şi la sediile AJVPS din judeţ, care au deja un program stabilit pentru primirea actelor până la jumătatea lunii decembrie.
“Am decis să anunţăm de pe acum faptul că deţinătorii de arme trebuie să îşi reînnoiască viza, ultima zi până la care se va putea face acest lucru fiind stabilită pentru 15 decembrie. Cei care nu se vor csonforma sau vor neglija acest lucru vor pierde dreptul de a mai purta armă, care va fi confiscată”, a declarat şeful Serviciului AEST al IPJ Olt, comisarul Viorel Radu.
Aviz psihologic pentru arme de panoplie
O altă noutate legislativă în domeniu care a inetrvenit după modificarea în iunie a legii nr. 295/2004 este aceea că pistoalele cu gaze nu vor mai putea fi deţinute doar în baza unei notificări eliberate de poliţie. Mai exact, aceste arme vor avea de acum acelaşi regim de autorizare ca şi pistoalele cu bile de cauciuc sau cele cu aer comprimat.
“Practic, nimeni nu va mai putea obţine dreptul de a purta o armă cu gaze doar în baza buletinului şi a cazierului, ci va avea nevoie şi de fişă medicală şi aviz de la psiholog”, a mai precizat cms. Viorel Radu.
Potrivit statisticilor Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Olt, în judeţ există la ora actuală un număr de 2.661 de titulari de arme, care deţin în jur