O intervenţie chirurgicală foarte rară a fost efectuată de o echipă de medici britanici care au fost nevoiţi să separe doi bebeluşi gemeni siamezi, uniţi în zona capului.
1 /.
Intervenţia chirurgicală a fost cel mai mare succes pentru cazurile de acest fel de până acum. Cele două fetiţe, pe nume Rital şi Ritaj Gaboura, în vârstă de doar 11 luni, au fost separate în urma a patru operaţii complexe.
Cei doi sugari s-au născut cu vârfurile capetelor lipite – o situaţie foarte rar întâlnită chiar şi în cazul gemenilor siamezi. Doar într-un caz din zece milioane, gemenii supravieţuiesc în urma intervenţiilor chirurgicale.
Una dintre gemene drena sânge pentru amândouă
Cele două cranii erau lipite, însă cei doi bebeluşi nu aveau părţi comune ale ţesutului cerebral, fapt care ar fi făcut imposibilă separarea lor. Totuşi, existaun flux important de sânge între creierele lor, aşa că situaţia lor era una deosebit de complicată.
Ritaj furniza jumătate din sângele necesar creierului surorii ei, în acelaşi timp drenând cea mai mare parte de sânge înapoi, prin inima ei, astfel trupul ei făcea efortul cel mai mare pentru circulaţia sanguină a ambelor gemene.
Orice scădere semnificativă a tensiunii arteriale ar fi putut provoca daune neurologice severe.
Cea mai reuşită operaţie din toate timpurile
Cu toate aceste complicaţii, după patru luni petrecute în spital, timp în care cei mai buni specialişti în chirurgie craniofacială, neurologie, cardiologie şi radiologie, cei doi bebeluşi s-au recuperat foarte bine după operaţia finală.
Până acum nu s-au înregistrat niciun fel de efecte secundare în urma operaţiilor, ceea ce face din această intervenţie cea mai de succes procedură de acest tip efectuată vreodată.
Ambii părinţi ai gemenilor siamezi sunt medici
Cei do