Fumatul este singura cauză importantă de deces care poate fi evitată. Cu toate acestea, tutunul generează în Uniunea Europeană mai mult de 650.000 de decese anual.
În jur de 13 milioane de persoane din UE suferă de afecţiuni majore cauzate de fumat, cum ar fi branhopneumopatia obstructivă cronică şi bolile cardiovasculare. Una din patru persoane care mor de cancer, datorează îmbolnăvirea tutunului, în timp ce în cazul cancerului de plămâni 85% din decese sunt datorate aceleiaşi cauze.
Chiar şi persoanele care nu fumează sunt afectate de fumat şi de tutun. Fumatul pasiv este considerat a fi responsabil de moartea a 79.000 de europeni nefumători în fiecare an, ca urmare a expunerii la fumul de ţigară.
În ciuda acestor cifre, aproape o treime din cetăţenii Uniunii Europene fumează. Aproape jumătate dintre europeni nu au fumat niciodată, în timp ce restul afirmă că au renunţat la fumat.
Majoritatea persoanelor fumătoare din Uniunea Europeană trăieşte în sudul continentului european, în special în Bulgaria, Ungaria şi Grecia.
Olandezii renunţă la fumat, românii sunt fruntaşii Europei
În ceea ce priveşte numărul persoanelor care au renunţat la fumat, Olanda, Suedia şi Danemarca au cea mai mare proporţie de ex-fumători. 33%, 31%, respectiv 31%, urmate de Finlanda, Franţa şi Germania.
Cantitatea de tutun consumată zilnic este cea mai mare în Bulgaria, România, Italia, Austria şi Grecia.
Comisia Europeană încurajează tinerii să renunţe la fumat
Comisia Europeană a lansat zilele trecute, la Bruxelles, etapa a doua a campaniei “Ex-fumătorii sunt de neoprit". John Dalli, comisarul european pentru sănătate a anunţat că, până în prezent, peste 500.000 de cetăţeni europeni şi-au manifestat sprijinul pentru acest program accesând paginile dedicate pe site-urile de socializare.
Campania “Ex-f