Lucrările de reabilitarea a Pieţei Unirii au fost devansate cu o jumătate de an de o avarie apărută săptămâna trecută la reţeaua de termoficare.
"CET înlocuieşte porţiunea de reţea avariată, dar lucrările nu se vor opri aici, ci vor continua cu înlocuirea tuturor conductelor din piaţa centrală, pentru ca în primăvara anului viitor aceasta să intre în reabilitare", spune viceprimarul Gheorghe Carp. Investiţia prevede pavarea pieţei centrale şi transformarea ei într-o zonă pietonală. Cum a fost odată...
Se înlocuiesc reţelele
Demararea lucrărilor de reabilitare a Pieţei Unirii a fost forţată de o avarie apărută la magistrala de termoficare pe porţiunea din vecinătatea Palatului Episcopiei Greco-Catolice. "Dacă tot a trebuit înlocuită o porţiune din conductă am hotărât să începem înlocuirea tuturor reţelelor, profitând de vremea bună din această toamnă", spune viceprimarul Gheorghe Carp. Lucrările la reţeaua de termoficare pe porţiunea afectată de avarie se vor finaliza undeva pe 20 octombrie, dar strada nu va mai fi asfaltată la loc. Electrocentrale, Compania de Apă, Electrica şi ceilalţi furnizori de utilităţi au acum ocazia să îşi înlocuiască reţelele cu altele noi. Primăria avertizează companiile că după reamenajarea zonei Pieţei Unirii nu va mai putea fi spartă cel puţin 5 ani.
Viceprimarul spune că, în prima fază, lucrările se vor face fără să afecteze orădenii sau traficul auto. "În paralel, vom înlocui şi reţeaua secundară de termoficare pe porţiunea cuprinsă între Biserica cu Lună şi strada Vasile Alecsandri, dar acest lucru nu va afecta nici şoferii, nici consumatorii din zona centrală".
Piaţa cu fântâni
Reabilitarea Pieţei Unirii se va face din fonduri europene, costurile investiţiei fiind estimate la 5 milioane de euro. "Contractul de finanţare va fi semnat în octombrie, dată după care vom începe organizarea licitaţiei pentru c