Datorită creşterii temperaturii peste media lunii septembrie, copacii au din nou flori.
Un castan aflat pe strada Tecuci, în apropierea intersecţiei cu bulevardul George Coşbuc, îi surprinde pe trecători printr-o imagine inedită, în ramurile sale dominate de frunze ruginite fiind atât castane aflate la maturitate, cât şi flori. Nu e o premieră, pentru că la Galaţi au mai fost semnalate şi în anii trecuţi cazuri în care liliacul sau salcâmii au înflorit din nou în septembrie sau octombrie.
În tradiţia populară se spune că atunci când arborii înfloresc a doua oară e un semn că toamna va fi îndelungată şi blândă. Specialiştii spun că această a două înflorire este o transformare fiziologică cauzată de variaţiile climatice, un răspuns al arborilor la variaţii de temperatură care ies din evoluţiile termice obişnuite în perioada de vară-toamnă. După ce în cursul lunilor trecute, în sudul ţării au fost şi seri sau nopţi cu temperaturi mai scăzute în raport cu media multianuală şi care au constituit pentru vegetaţie un şoc climatic, canicula din aceste zile, cu mult peste media lunii septembrie, a „păcălit" arborii care prin această a doua înflorire simulează o a doua primăvară a acestui an.
Horticultorii spun că toamna înfloresc doar „mugurii adormiţi", care nu au apucat să se deschidă primăvara şi care, stimulaţi de creşterea temperaturii, şi-au reluat procesul de vegetaţie. Există o corelare între vegetaţia arborilor şi stimulii climatici, iar rezistenţa arborilor la temperaturi extreme depinde de succesiunea sezoanelor şi caracteristicile termice ale acestora. Spre exemplu, în apropierea zonelor polare există o specie de pom fructifer care în cursul iernii rezistă până la temperaturi de minus 40 de grade, dar piere dacă în cursul verii se produce o temperatură de minus 5-10 grade. Specialiştii sunt unanimi asupra unui fapt: indiferent dacă e vorba de c