Pentru oamenii care suferă de diabet probabilitatea unui atac de cord sau a unui accident vascular este mai mare, cu cât se înaintează în vârstă, însă asta nu este singura complicaţie. Sursa: Daniel Mihăilescu
Diabetul creşte foarte mult riscul unei persoane de a dezvolta boala Alzheimer sau alte tipuri de demenţă, conform unui studiu realizat în Japonia.
În cazul persoanelor cu diabet zaharat, probabilitatea de a dezvolta boala Alzheimer în următorii 15 ani de la declanşarea diabetului este de două ori mai mare decât în cazul persoanelor sănătoase.
Diabetul - factor de risc pentru orice tip de demenţă
Studiu realizat în Japonia a inclus peste 1.000 de bărbaţi şi femei, în vârstă de peste 60 de ani. S-a mai observat că riscul este dublu nu doar în cazul bolii Alzheimer, ci pentru orice tip de demenţă.
“Este foarte important ca oamenii să conştientizeze că diabetul este un factor de risc important pentru toate aceste tipuri de demenţă", a declarat epidemiologul Rachel Whitmer, pentru CNN.
Nivelul zahărului din sânge trebuie ţinut atent sub control cu cât înaintăm în vârstă
Diabetul ar putea contribui la demenţă în mai multe moduri pe care cercetătorii încă le studiază. Rezistenţa la insulină, care determină zahărul în sânge şi în unele cazuri duce la un diabet de gradul doi, poate interfera cu capacitatea organismului de a descompune o proteină (amiloid), fapt ce se petrece să în cazul bolii Alzheimer.
Zahărul din sânge (glucoza) produce, de asemenea, o serie de molecule ce conţin oxigen şi care pot deteriora anumite celule, proces cunoscut sub numele de stres oxidativ.
În plus, zahărul din sânge împreună cu nivelul ridicat de colesterol joacă un rol important în întărirea şi îngustarea arterelor din creier. Această afecţiune se numeşte asteroscleroză şi poate duce la dem