Fotografiile "cu fantome" sunt printre cele mai controversate imagini, lung dezbătute de cei care au ocazia să le vadă. Toptenz.net a realizat un top 10 al celor mai interesante fotografii în care se presupune că apar fantome şi stafii, majoritatea acestor imagini datând din perioadele de dinaintea dezvoltării aparaturii foto digitale.
Poate una dintre cele mai faimoase fotografii cu fantome este aceasta, surprinsă în 1936, de către fotografii unei reviste, într-o casă părăsită din Marea Britanie. Negativul acestei fotografii a fost studiat de nenumăraţi experţi şi niciunul nu a reuşit să găsească indicii cum că fotografia a fost dublu expusă la lumină sau prelucrată.
După o vizită la mormântul mamei sale, în 1959, Mabel Chinnery a decis să îi consume ultima poziţie de pe film fotografiindu-l pe soţul său. După ce a developat filmul, a văzut că pe fundalul fotografiei, în spatele soţului, apare o altă figură, a unei femei care nu avea cum să se afle în maşină în acel moment. Atât doamna Chinnery, cât şi alţi membri ai familiei sale, susţin că faţa femeii din fotografie este identică cu cea a cărui mormânt l-au vizitat şi că silueta s-a aşezat exact pe locul din spate unde obişnuia să şadă bătrână, atunci când călătoreau cu maşina. Ciudat la această apariţie este că presupusa fantomă pare a fi o fiinţă reală, din carne şi oase, chiar şi ochelarii pe care îi poartă par să reflecte lumina.
Fotografia de mai sus este bine cunoscută pe internet, ea fiind surprinsă în 1891, în biblioteca Combermere Abbey de către Sybell Corbet. Fotografia a fost realizată la un timp lung de expunere şi astfel a apărut silueta translucidă a unui bărbat care pare să şadă pe un scaun prins în cadru. Mulţi au considerat că în fotografie apare fantoma lordului Combermere, bărbatul fiind mort şi îngropat la patru mile distanţă de casă.
Imaginea d